Från karp till ättika

1867 började Carl Wendt med karpodling och försäljning av bokved på Gustafsborgs säteri. Sonen Wilhelm Wendt investerade senare i en kolningsanläggning som inte bara användes till kolning av ved utan också till att producera ättiksyra, tjära, träkol och träsprit (metanol). Perstorps ättika blev som ni vet en succé som håller än idag!

Föreläsningar och temakvällar

Nordens första plastmaterial

Den unga indiska kemisten Innanendra Das Gupta anställdes av Skånska Ättikfabriken och 1918 resulterade ett av hans experiment i Skandinaviens första plastmaterial – Isolit, som liknade den bakelit som tagits fram i USA. På Plastens Hus kan du se Perstorps första plastprodukt och läsa om experimentet som egentligen började med en bokhylla.

Innanendra Das Gupta

Laminatet blir en succé

En snabb utveckling av formgjutna plastprodukter bidrog till nästa stora steg i företagets plasthistoria – laminatet. Längre fram blev Perstorp världens största exportör av detta material. Genom att polera ytan på det tekniska laminatet uppstod det första dekorativa laminatet som bland annat användes till tåliga bordsskivor för kafébord, tevagnar och SJ:s fönsterbord.

Laminatet blir en succé

Våra sponsorer

Perstorp
Perstorps kommun
Svenska kyrkan Perstorps församling
Johnson Matthey
Prenad
PWS
Perstorp Tekniska Gymnasium
Schoeller Allibert
Gustafsborg
FAAC
Hinza
Bubbla idébyrå
ESAB

Dela sida