Utställning

Plast och miljö

Om vi använder plast på rätt sätt så bidrar det faktiskt till att minska miljöpåverkan. Visste du till exempel att korrekt återvunnen plast ofta är ett mer miljövänligt material än glas, inte minst när det gäller livsmedelsförpackningar?

Läs mer

Utställning

Vad är plast bra för?

Plast är tack vare dess många egenskaper oslagbart som material i många sammanhang.
Plast räddar liv inom sjukvården, används för att bygga energieffektiva hus och är en viktig beståndsdel i såväl fordon, flygplan som tekniska produkter.

På Plastens Hus hittar du många exempel på detta – allt från välkända hushållsartiklar i plast till avancerade industriprodukter.

Läs mer

Historisk utställning

Ett av Sveriges första glasbruk

Perstorps industriella bakgrund går att spåra ända bak till 1691 då Jöran Adlersteen grundade Skånska Glasbruket i Henrikstorp, Sveriges andra glasbruk och det första att masstillverka fönsterglas. 1914 byggdes ett nytt glasbruk då Perstorps ättika blev populär. Hela 850 000 glasflaskor producerades till ättikan varje år.

1691-1945

Lång industriell historia

Perstorp har en spännande industriell historia, från Sveriges första glasbruk att masstillverka fönsterglas i slutet av 1600-talet, till Skandinaviens största plastindustri i slutet av 1950-talet. På utställningen kan du se de första plastprodukterna i Isolit och följa stegen till den stora succén – laminatet.

Läs mer
Lång industriell historia

1945-1960

Skandinaviens största plastindustri

I slutet av 1950-talet var Perstorp Skandinaviens största plastindustri med över 10 000 olika plastartiklar på programmet. Så gott som varje dag presenterade Perstorp nya produkter! Höjdpunkten var när Perstorp tog fram det första dekorativa laminatet i Sverige.

Läs mer
Skandinaviens största plastindustri

1960-2020

Kraftig expansion på global marknad

Företaget utvecklades till ett modernt storföretag med specialkompetens inom kemi, plast och laminat och bytte 1966 namn till Perstorp AB. Koncernen hade som mest över 10 000 anställda och tillverkning i 14 länder. På 1980-talet ökade satsningen på specialkemiprodukter och Perstorp uppfann laminatgolvet Pergo (Perstorp golv) – som blev en världsprodukt.

Kraftig expansion på global marknad

Kända formgivare

Virrvarr, Signatur och kryddskopa

Plastens egenskaper har gjort den till ett favoritmaterial för konstruktörer och formgivare. Bakom flera designklassiker i plast står några av Sveriges mest kända formgivare.

Sigvard Bernadotte ritade Perstorp-plattans kända mönster Virrvarr. Industridesigner Carl Arne Breger skapade TV-kannan Signatur och en fyrkantig hink som fick pris som femtiotalets plastprodukt. Folke Arström ritade den funktionella kryddskopan som blev så populär att den tillverkades i över en miljon exemplar. Detta och mycket mer ser du på Plastens Hus.

Wilhelmina ”Tiddit” Wendt, född 1896 i Perstorp, var Sveriges första kvinnliga silversmedsmästare. Hon tillverkade produkter i silverisolit – en egen uppfinning där ett tidigt plastmaterial kombinerades med infällda trådar eller utsågade block av silver. Från 1946 skedde tillverkningen i den byggnad där Plastens Hus nu ligger.

Virrvarr, Signatur och kryddskopa

Hinzaväskan

Karin Bachstätter, barnbarnsbarn till Perstorp AB:s grundare Wilhelm Wendt, fick 2006 idén att börja nyproducera Torgkassen som ritades av Perstorp AB:s formgivare Curt Christophersson och lanserades 1957. Den nyproducerade väskan fick namnet Hinza och tillverkas av bland annat återvunnen plast och förnybar råvara.

Idag exporteras den till populära design- och inredningsbutiker runt om i världen. Svensk Forms Opinionsnämnd, som består av jurister och designers, anser att väskan är så originell och särpräglad att den fått upphovsrättsligt skydd som brukskonst.

Läs mer på hinza.se

Hinzaväskan

Leksaker i plast

Plastens Hus

Mitten av 1900-talet blev plastens era och nu konkurrerade också plastleksakerna ut leksaker av trä och metall. Lego lanserades och kom i en förbättrad version på 1950-talet då klossarna också fick sitt nuvarande namn Lego efter danska ”leg godt”.

På Plastens Hus kan du se och minnas dåtidens leksaker, och barnen är varmt välkomna att pyssla och leka med nutidens.

Leksaker i plast

Våra sponsorer

Perstorp
Perstorps kommun
Svenska kyrkan Perstorps församling
Johnson Matthey
Prenad
PWS
Perstorp Tekniska Gymnasium
Schoeller Allibert
Gustafsborg
FAAC
Hinza
Bubbla idébyrå
ESAB

Dela sida