Rätt plast på rätt plats

Plast är en värdefull resurs, det är hur vi använder den som blivit ett problem. När rätt plast används på rätt plats är det bra för miljön.

Återvinning av plast kan delas upp i två kategorier, mekanisk och kemisk återvinning. Genom mekanisk återvinning kan plasten smältas ner och formas till nya produkter. Genom kemisk återvinning bryts plasten ner till mindre beståndsdelar som därefter byggs upp igen till helt ny plast eller till andra kemiska produkter. Den mesta plasten kan återvinnas flera gånger om – det framtida målet är att återvinna all plast!

Rätt plast på rätt plats

Site Zero

Världens största och modernaste anläggning för plaståtervinning

Just nu byggs världens största och modernaste anläggning för plaståtervinning – Site Zero – i Motala. Anläggningen skapar förutsättningar för att återvinna alla plastförpackningar och skapa cirkulära plastflöden – helt utan negativ klimatpåverkan. Första etappen kommer att stå färdig 2023. Läs mer på Svensk Plaståtervinning.

Läs mer

Sveriges klimatmål

Sveriges klimatmål är att år 2045 ha noll i nettoutsläpp av koldioxid. Plast kan bidra till att vi uppnår målet. Om vi, där det är lämpligt, ersätter mer energikrävande material med plast designad för att återvinnas bidrar vi till effektivare resursanvändning och lägre koldioxidutsläpp. Detta får du veta mycket mer om på utställningen.

Sveriges klimatmål

Vilket skräp drabbar vilket djur?

Plastskräp förorenar haven och gör att många havslevande djur blir sjuka eller dör. Mycket av plasten i haven har slängts på land och förts dit av vindar och regn. I vår utställning får du lära dig mer om plast i haven, om mikroplaster och vilka plastprodukter som drabbar vilka djur. Det finns mycket vårt samhälle kan göra för att minska plast i haven. Du kan börja redan nu genom att aldrig kasta plast i naturen!

Organisationen CleanSea grundades av två svenska ungdomar, Lukas och Mikaela Julher, som tar bort skadligt skräp från havet och kusterna i Sverige. Skräpet består mestadels av engångsplaster som plastflaskor, påsar och förpackningar, samt en del fiskeredskap.

Projektet finansieras genom försäljning av ClenSea-armband. Ett armband får bort ett kilo plast ur haven. Du kan köpa armbanden i vår butik och bidra till ett renare hav!

Läs mer på cleansea.co

Vilket skräp drabbar vilket djur?

Dela sida