Många egenskaper

Plast är inte ett material – utan många. Plaster kan vara mjuka som bomull, och hårda som stål. En del plaster kan lösas upp i vatten, andra tål starka kemikalier. Vissa plaster smälter vid låga temperaturer, andra klarar hetta. De är lätta att forma, vilket skapar enorma designmöjligheter, och varken rostar eller ruttnar vilket gör att de kräver väldigt lite underhåll.

Vad är plast bra för?

Plast räddar liv

Världen över räddar plast liv och hjälper sjuka eller funktionshindrade. Det handlar om allt ifrån högteknologiska hjärtpumpar till “reservdelar” av plast som kan användas direkt i människokroppen. Ett plasthjärta drivs av en tryckluftspump som ersätter vänstra hjärtkammaren och förser det stora kretsloppet med blod. Det konstgjorda hjärtat finns också i små versioner för spädbarn. Inom forskningen ser det ut som om plast kommer att vara den nya generationens reservdelar för människokroppen. Vad tror du?

Plast räddar liv

Viktigt material i många branschprodukter

Tack vare plastens olika egenskaper kan den användas till mycket – från förpackningar till högteknologiska konstruktionsdetaljer.

Flera fordonsdetaljer tillverkas av plast eftersom materialet inte rostar och dessutom har låg vikt vilket håller nere bränsleförbrukningen. En bil kan innehålla så mycket som 15 kg produkter från Perstorp i form av plastdetaljer, färg och lack.

Blir du nyfiken och vill veta mer?

Besök vår utställning för att se olika material och lära dig mer om plast. Tills du besöker oss kan du läsa mer om plast på Plastguiden.

Plastguiden
Viktigt material i många branschprodukter

Ikems plastskola

Plast är en del av vårt moderna liv och finns i många produkter. Om plast används på rätt sätt och återanvänds är det ett fantastiskt material. På IKEM:s hemsida kan du lära dig allt om plast. Här finns också en plastskola, perfekt för dig som vill veta mer eller är lärare och behöver material till skolklasserna. Här får du veta vad plast är, materialets egenskaper, hållbar utveckling, återvinning och mycket mer.

IKEM
Ikems plastskola

Våra sponsorer

Perstorp
Perstorps kommun
Svenska kyrkan Perstorps församling
Johnson Matthey
Prenad
PWS
Perstorp Tekniska Gymnasium
Schoeller Allibert
Gustafsborg
FAAC
Hinza
Bubbla idébyrå
ESAB

Dela sida